RFID Portemonnee - hoe veilig is jouw portemonnee?

Je gaat er vast vanuit dat het je niet zal overkomen, geskimd worden. Dat jij altijd goed op je portemonnee let. En dat als je een keer geskimd wordt, het maar voor een klein bedrag zal zijn. Helaas is dit allemaal niet het geval. Skimmen kan ongemerkt gebeuren en kan om bedragen gaan van €2500,-.

Contactloos gegevens aflezen

Wist je dat skimmers geld van je rekening kunnen afschrijven, zonder je portemonnee of bankpas in handen te hebben? Ze hoeven je portemonnee dus niet te stelen om toch geld van je rekening te halen. Je denkt misschien dat dit vooral om kleine bedragen zal gaan. Maar het blijkt dat je op deze manier het totale daglimiet van iemands rekening kan afschrijven. Dit kan volgens de consumentenbond oplopen tot €2500,-.

Een van de nieuwste methodes, sinds de invoering van contactloos betalen, gaat als volgt. Skimmers zorgen dat ze je pincode te weten komen. Bijvoorbeeld door die afkijken tijdens het pinnen. Of door een kleine camera op te hangen bij de pinautomaat. Of door met een warmtefoto de pincode die je intoetst op een pinautomaat achterhalen. Daarna lopen ze met een mobiel pinapparaat langs je, toetsen een hoog bedrag in op het mobiele pinapparaat, toetsen je pincode in en schrijven zo geld over op hun eigen bankrekening. Zonder dat je er op dat moment iets van merkt. De Consumentenbond heeft deze methode getest en beschreven hoe makkelijk het gaat. Lees hier het hele artikel van de Consumentenbond: "Contactloos zakkenrollen mogelijk tot duizenden euro's" .

Magneetstrippen en chips

In oudere bankpassen zit een magneetstrip. De gegevens op deze magneetstrip kunnen gemakkelijk worden afgelezen. Dit doen skimmers door een klein opzetstuk op een pinautomaat te zetten. Jij voert je gegevens in tijdens het opnemen van geld en de skimmer heeft al jouw bankgegevens.

Met de invoering van RFID chips, in plaats van magneetstrippen, op betaalpassen is deze vorm van skimmen sterk verminderd. RFID staat voor Radio Frequency Identification. Dit betekent dat je betaalpassen draadloos kunnen communiceren met je bank. RFID kaarten kunnen vanaf een paar meter worden geactiveerd, maar dus ook worden geskimd. Skimmers hebben nu namelijk andere manieren gevonden om geld van je rekening af te schrijven. Ook al hebben de meeste bankpassen nu een chip, skimmers kunnen nog steeds de vervaldatum en het kaartnummer van je credit card aflezen. En ze kunnen nog steeds je pincode afkijken of aflezen. Dus ook al zijn de bankpassen verbeterd, het risico van skimmen blijft.

Wat kun je doen tegen skimmen?

Je kunt natuurlijk allerlei maatregelen nemen tijdens het pinnen, zoals je hand voor het toetsenbord houden wanneer je je pincode intoetst. Zorgen dat mensen voldoende afstand houden wanneer jij staat te pinnen. En laat je niet afleiden tijdens het pinnen. Maar deze maatregelen zijn nogal omslachtig en niet 100% veilig.

Zorg er daarom voor dat je een portemonnee hebt met RFID beveiliging. Dit houdt in dat er in je portemonnee aluminium verwerkt is. Dit houdt namelijk de RFID straling tegen waarmee de gegevens op je pas worden afgelezen. De PlusWallet heeft deze RFID beveiliging. Waardoor je bankgegevens veilig zijn. Met de PlusWallet heb je een mooie, klassieke portemonnee. Maar met de zekerheid van beveiliging tegen skimmen.

 

De PlusWallet wordt gemaakt door de specialisten in portemonnees. Middels strenge functionaliteits- en kwaliteitseisen worden betaalbare compacte portemonnees gemaakt die jarenlang meegaan. 100% kwaliteit en handgemaakt. Kies voor functioneel en kwaliteit.

Meer informatie

Contact